Hovedpine/Svimmelhed

Hvem får hovedpine og svimmelhed?

Alle kan opleve hovedpine med eller uden samtidig svimmelhed.  Igennem livet oplever 93% af mænd og 99% af kvinder at have haft hovedpine. Blandt børn forekommer det også og 40% har haft hovedpine inden 7års alderen og 75% inden de er fyldt 15.  Det er således helt almindeligt at opleve hovedpine og eventuelt også svimmelhed. Svimmelhed også som isoleret symptom er hyppigt forekommende og stiger i hyppighed med stigende alder. Nogle får hovedpine en sjælden gang imellem, mens andre har det hver uge og nogle måske end da dagligt. Det at have hovedpine og svimmelhed påvirker dagligdagen rigtig meget og går udover ens fysiske og mentale velbefindende.

Hvad forårsager hovedpine og svimmelhed?

I mange tilfælde kan hovedpine og svimmelhed henføres til låste led i nakke og øvre ryg eller spændinger i nakke og skuldre. Migræne er en anden kendt årsag og derudover kan hovedpine mere sjældent skyldes infektioner, hjernerystelse eller være et symptom på andre sygdomme.  Når hovedpinen optræder alene, er den sjældent et udtryk for at noget mere alvorligt er galt.

Fakta om hovedpine

Der er to former for hovedpine som hyppigste årsag.

 • Spændingshovedpine

Anfald af lette til middelsvære trykkende smerter der ofte beskrives som en stram ring omkring hovedet eller panden eller pressende fornemmelser fra nakken eller bag øjnene. I nakke og skuldermuskulaturen opleves der en ofte en sviende eller brændende fornemmelse. Hovedpinen kan ledsages af svimmelhed og kvalme.

 • Migræne

Anfald af stærk, dunkende, ofte halvsidig hovedpine der forværres ved aktivitet, skarpt lys og høje lyde. Tit ledsages smerterne af synsforstyrrelser, kvalme og evt. opkastninger. Desuden kan hovedpine skyldes diskusprolaps, hjernerystelse eller være et symptom på andre sygdomme. Når hovedpinen optræder alene, er den sjældent et udtryk for at noget mere alvorligt er galt.

Fakta om svimmelhed

Svimmelhed er en fornemmelse af balanceusikkerhed, eller af at omgivelserne bevæger sig. Det er ofte vanskeligt at skelne mellem svimmelhed og balancebesvær af anden årsag.

Nakkeproblemer med stive nakkemuskler og ev.t låste nakkeled er en meget hyppig årsag

 • Udløsende faktorer kan være arbejdsstillinger, pludselige bevægelser, sovet forkert.
 • Smerter og indskrænket bevægelighed i nakken.

Øresten (Stillingsafhængig svimmelhed)

 • Udløsende faktorer er bevægelser af hovedet f.eks. vende sig i sengen.
 • Fornemmelse af at omgivelserne drejer rundt i ca ½ min varighed kommer oftest ved bestemte bevægelse.

Virus på balancenerven

 • Udløsende faktor forudgående forkølelse.
 • Kommer ofte pludseligt med oplevelse af at omgivelserne drejer rundt.

Andre faktorer kan være f.eks være stillings provokeret lavt blodtryk, slidgigt i nakken, alder over 65 år,  Hjerteproblemer, Miniéres sygdom.

Kan hovedpine og svimmelhed behandles?

På Park Alléens Fysioterapi har vi mange års erfaring med diagnosticering og behandling af hovedpine og svimmelhed. På baggrund af en grundig samtale og undersøgelse fastslår vi hvad din hovedpine og svimmelhed kan skyldes.

Fysioterapeutisk behandling er effektiv ved:

 • Spændingshovedpine

Spændinger og låste led løsnes fysioterapeutisk ved hjælp af ledmobilisering, massage og øvelser samt afdækning af uhensigtsmæssige arbejdsstillinger mv.  På Park Alléens Fysioterapi er du i de bedste hænder.

 • Migræne

Der følger ofte spændinger med ved migræne og et øget spændings niveau kan være med til at udløse hyppigere anfald af migræne. Fysioterapeutisk, hjælper en af vores dygtige fysioterapeuter med løsning af spændinger og afspændende teknikker samt øvelser.

 • Svimmelhed

Er svimmelheden udløst af låste led i nakken og spændinger i nakke og skuldre kræver det kyndig behandling. Den får du her på Park Alléens fysioterapi og vores fokus vil være, at hjælpe dig med at få mobiliseret de låste led og løsnet spændt muskulatur i nakke og skuldre.

Drejer det sig om øresten udføres specifikke teknikker rettet mod problemet ev.t suppleret med balancetræning noget vi på Park Alléens Fysioterapi har stor erfaring med.

Ved virus på balancenerven vil målrettet balancetræning ofte være den primære behandling.  Vores fysioterapeut vil sørge for at dit balancetræningsprogram er nøje afstemt med din formåen og grundigt gennemgået. Fælles for øresten og virus på balancenerven er, at der tit forekommer spændinger i nakke og skuldre som følge af svimmelheden.

Sammen gør vi forskellen

At fjerne eller mindske hovedpine og svimmelhed har den største grad af succes når vi hjælpes ad. Vi kan hjælpe dig med at løsne låste led og spændt muskulatur gennem manuelle teknikker. Det stopper dog ikke der, for du kan aktivt hjælpe til din vej tilbage til før du fik din hovedpine og svimmelhed. Ved hjælp af de øvelser du bliver instrueret i, fokus på bevægemønstre og arbejdsstillinger samt generel belastning kan du selv gøre en masse for at få det bedre. Det gælder både på kort, men også på længere sigt.

Genoptræning

Din skade kan være mere sårbar og måske kræve længere supervision og for andre kan det være svært at fastholde sig selv i de gode vaner med træning og bevægelse på egen hånd – det ved vi godt på Park Alléens Fysioterapi.

Vi tilbyder derfor at understøtte med yderligere genoptræning og opfølgning. Vi har bl.a. flere forskellige Hold, som du med fordel kan træne videre på. Derudover råder vi over en veludstyret trænings afdeling hvor du på egen hånd, med mulighed for supervision, kan fortsætte din genoptræning. Det er trygt og motiverende.

Er det noget du kunne tænke dig at høre mere om? I så fald vil vi bede dig Kontakt os på info@parkallefys.dk eller ringe til os på 86126060. Du kan også følge med på  Facebook eller/og  Instagram og/eller Linkedin